24 січня 2015

ТЕТЯНИН ДЕНЬ: історія свята.



Ні для кого не секрет, що Тетянин день - це ще й день студентів. Відзначають свято 25 січня. Чому він має саме таку назву?
День Тетяни з'явився ще в III столітті як День Святої мучениці Татіани. Тільки в 1755 році він став ще й студентським днем. Дві назви об'єднали в одне - і ось ми маємо таке свято.

Тетянин день - звідки він?
Татіана, на честь якої назвали цей день, була уродженкою Риму в 2-3 столітті. У той час люди Італії будували храми і поклонялися язичницьким богам, а також приносили їм різні жертви. Татіана була однією з перших справжніх християнок, для якої віра була сенсом життя.
Звичайно, інакодумців гнали і намагалися змусити змінити себе і свої переконання. Під час чергових гонінь дівчину спіймали. Спочатку їй дали шанс змінити свою віру шляхом принесення жертви їх богу, але Татіана була непохитна. Вона прочитала молитву, від якої стіни храму звалилися. Християнку жорстоко покарали: її катували і били, але на ранок дівчина була здоровою і неушкодженою.
Три рази Татіана руйнувала храми силою слова і віри. Вогонь не взяв її під час страти, а удари поверталися кривдникам. Тільки відсіканням голови вдалося змусити Татіану замовкнути. Разом з нею вбили і її батька. Так Татіана стала великомученицею. За старим стилем він відзначається 12 січня і 25 січня - за новим.

Також саме в цей день Єлизаветою Петрівною, імператрицею Росії, був підписаний указ про заснування першого університету в Москві. Він був утворений з двох гімназій і став першим таким в Росії.

Збіг двох подій  визнали не випадковим і святу Тетяну проголосили покровителькою всіх студентів.


Дізнавайтеся більше про свято:



22 січня 2015


Це державне свято почали відзначати з 1999 року. З 2011 року День Соборності України був об'єднаний в єдине свято з Днем Свободи (присвячений початку "Помаранчевої революції").
У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року  у Фастові був підписаний передоб'єднувальний договір. Цей договір, 22 січня 1919 року, що увійшов в історію як акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений на Софійській площі у Києві .
Це свято є символом єднання українських земель. І хоча тоді державі не вдалося зберегти незалежність і єдність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.
Єдина Україна пробула зовсім недовго: серйозні проблеми в економіці та військовий стан, недовіра політиків один до одного призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після возз'єднання більшовики захопили Київ, поляки окупували Східну Галичину , а Закарпаття - Чехословаччина.
І хоч акт злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова.  .

Дізнайтеся більше про свято:







МІЖНАРОДНИЙ   ДЕНЬ   ОБІЙМІВ


21 січня відзначають досить своєрідне свято — Міжнародний день обіймів. Він був заснований в 1986 році в США, але називався він тоді «Національний день обіймів». Потім свято швидко набрав популярність по всій земній кулі. Головною традицією даного свята вважається укладання в дружні обійми усіх знайомих і незнайомих людей - "обнімашки".
Незважаючи на те, що з’явився всесвітній день обіймів порівняно недавно, знайти його автора так і не вдалося. Кому саме прийшла в голову ідея такого тісного поздоровлення, невідомо. Але все ж вважається, що ініціаторами даного свята є студенти. 
 Існує думка, що при дружніх обіймах люди здійснюють обмін людським теплом. Психологи стверджують, що люди, які прагнуть укласти когось в своїх обіймах, підсвідомо хочуть відчувати безпеку, любов і комфорт. Обійми супроводжують нас практично все життя, ми з радістю укладаємо в них друзів і рідних при зустрічі і для того, щоб показати свою вдячність або радість не тільки в День обіймів. Поздоровлення абсолютно не зажадають ніяких витрат, достатньо лише щедро нагородити теплом усіх, кого тільки захочете. Нагадайте своїм близьким людям про своє теплом і щирому ставленні до них, просто обнявши їх і подарувавши частинку свого тепла.

Більше інформації можна дізнатися тут:  

18 січня 2015

Свято Водохреща


19 січня православна церква відзначає Хрещення Господнє.

 Це свято ще називають Богоявленням. Слово «хрестити» в перекладі з грецької мови означає «занурювати у воду».
Для християн Водохреща - це свято Хрещення Ісуса Христа. Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Іоана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.
У церквах у цей день святять воду, яка набуває цілющих властивостей, тому її потрібно зберігати весь рік. Щоб свячена вода приносила користь, необхідно дбати про чистоту власних думок і вчинків.

Народні   прикмети
  • На Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки»;
  • Іде лапатий сніг — на врожай.
  • Якщо похмуро — хліба буде вдосталь.
  • Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи і ягоди.
  • Коли на Водохреща випав повний місяць — бути великій воді.
  • Удень іде сніг — на врожай гречки: вранці — ранньої, вдень — середньої, а ввечері — пізньої.
  • Якщо вдень осідає іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.
  • Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Прочитайте, це цікаво:


13 січня 2015


Щедрий вечір


13 січня ми відзначаємо свято Маланки, 
а 14 січня - свято Василя. 
У народі ці свята об'єдналися, і тепер ми маємо Щедрий вечір
 або старий Новий рік.
"Щедрий вечір, добрий вечір, людям на здоров'я!",- так починалися щедрівки. Саме щедрівки у передноворічну ніч співали діти під вікнами сусідів, коли йшли щедрувати або маланкувати.
Дійовими особами Маланки виступали тварини - "коза", "журавель", "бик". Маланка була парубоча та дівоча. Під хатою або зайшовши до неї, учасники дійства розігрували кумедні сценки - інтермедії. Дівчата до хати не заходили, а щедрували під вікнами.
Для дівчат одна з найважливіших цього вечора справ - поворожити. У цілому ця ніч сповнена магічних дій, спрямованих на розгадування майбутнього, забезпечення родинного добробуту та щастя на весь наступний рік. Народні повір'я стверджують, що цими святковими днями небеса відкриті для людської молитви - можна просити в Бога про найпотаємніше. 
А ось зранку 14 січня хлопчики (бо тільки вони мали на це право) ходили по хатах і "посівали". "На щастя, на здоров'я, на Новий рік" - саме так поздоровляли хазяїв з Новим роком і, розкидаючи зерно, бажали доброго врожаю, здоров'я та удачі.

Народні прикмети
Ніч перед Новим роком ясна й тиха - буде рік спокійний та щасливий.
Сонце ясне зійде - буде добрий урожай садовини.
Іней вкриє рясно дерева - буде добрий урожай зернових.
Випаде в цей день сніг - щасливий рік буде.
Прочитайте, це цікаво:


11 січня 2015

Світ відзначає День "дякую"




     11 січня є "найбільшим ввічливим" днем року – в усьому світі відзначається Всесвітній день "дякую". Цього дня бажано подякувати усім близьким та рідним, тим, хто є поруч із вами та тим, хто вам небайдужий.

       Це свято з'явилося з ініціативи ООН і «ЮНЕСКО», хоча є версія, що його спеціально придумала одна з американських компаній, що виробляють вітальні листівки, яка в такий спосіб просто хотіла збільшити свій прибуток. Як би там не було, тепер щорічно 11 січня є самої «ввічливою» датою в році.
       Всім відомо з дитинства, що «спасибі» - слово «чарівне». Разом зі словами «будь ласка», «дай» і «мама» ми вимовляємо його першим і продовжуємо вимовляти протягом всього свого життя. Власне слово «спасибі» - сходяться в думці більшість мовознавців походить від слів Спаси Біг. А от українське «дякую» має більш складне походження. Філологи твердять, що це ніщо інше, як запозичення з польської мови - де вимовляється, як «дзенькую». А от поляки своє подячне слово перейняли від німців - «данке». Це слово, у різних варіантах, є спільним для багатьох східнослов'янських мов. 
      Дякую, говорять, до кишені не покладеш, і на хліб не намастиш. Проте, психологи певні - це слово володіє особливою силою та енергетикою. З їх допомогою люди дарують радість один одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції - те, без чого наше життя стало б мізерним і похмурим.
       В українській мові сьогодні вживається два «вдячних» слова – дякую та спасибі.
      Неважливо, яке з цих слів оберете саме ви. Сказані від щирого серця будь-якою мовою ці слова допомагають нам стати ближчими один до одного, передають енергію добра і світла від однієї людини до іншої.

Більше можна дізнатися тут: СПАСИБІ - Академічний тлумачний словник (1970—1980)
                                                 Чарівні слова
                                                 День вдячних слів: «спасибі» чи «дякую»

09 січня 2015

Цікаві факти про читання


А чи знаєте Ви, що:


1. Під час читання очі дивляться в різні боки.
2. При читанні майже 50% часу очі людини дивляться на різні літери. При цьому лінії погляду можуть як розходитися в різні боки, так і перехрещуватися.
3. 95% людей читають дуже повільно – 180-220 слів у хвилину (1 сторінку за 1,5-2 хвилини).

08 січня 2015

Книжковий гороскоп



       У кожного знака зодіаку - свій стиль читання. Дізнайтеся з книжкового гороскопу, який знак - самий уважний читач? Хто стрибає через сходинку, хто залишає помітки на сторінках? Кому подарувати багатотомну енциклопедію, а кому - любовний роман?



       *не беріть написане нижче надто близько до серця, сприймайте з гумором ;)