22 січня 2015


Це державне свято почали відзначати з 1999 року. З 2011 року День Соборності України був об'єднаний в єдине свято з Днем Свободи (присвячений початку "Помаранчевої революції").
У січні 1918 року була створена Українська Народна Республіка (УНР), а на територіях що входили до складу Австро-Угорської імперії, була утворена Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). У грудні 1918 року  у Фастові був підписаний передоб'єднувальний договір. Цей договір, 22 січня 1919 року, що увійшов в історію як акт злуки - акт об'єднання українських земель, був оприлюднений на Софійській площі у Києві .
Це свято є символом єднання українських земель. І хоча тоді державі не вдалося зберегти незалежність і єдність, акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу.
Єдина Україна пробула зовсім недовго: серйозні проблеми в економіці та військовий стан, недовіра політиків один до одного призвели до катастрофи. Вже через кілька місяців після возз'єднання більшовики захопили Київ, поляки окупували Східну Галичину , а Закарпаття - Чехословаччина.
І хоч акт злуки 1919 року виявився декларативним, ідея соборності продовжувала жити. І 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців вишикувалися в живий ланцюг від Києва до Львова.  .

Дізнайтеся більше про свято:







Немає коментарів:

Дописати коментар