24 січня 2015

ТЕТЯНИН ДЕНЬ: історія свята.



Ні для кого не секрет, що Тетянин день - це ще й день студентів. Відзначають свято 25 січня. Чому він має саме таку назву?
День Тетяни з'явився ще в III столітті як День Святої мучениці Татіани. Тільки в 1755 році він став ще й студентським днем. Дві назви об'єднали в одне - і ось ми маємо таке свято.

Тетянин день - звідки він?
Татіана, на честь якої назвали цей день, була уродженкою Риму в 2-3 столітті. У той час люди Італії будували храми і поклонялися язичницьким богам, а також приносили їм різні жертви. Татіана була однією з перших справжніх християнок, для якої віра була сенсом життя.
Звичайно, інакодумців гнали і намагалися змусити змінити себе і свої переконання. Під час чергових гонінь дівчину спіймали. Спочатку їй дали шанс змінити свою віру шляхом принесення жертви їх богу, але Татіана була непохитна. Вона прочитала молитву, від якої стіни храму звалилися. Християнку жорстоко покарали: її катували і били, але на ранок дівчина була здоровою і неушкодженою.
Три рази Татіана руйнувала храми силою слова і віри. Вогонь не взяв її під час страти, а удари поверталися кривдникам. Тільки відсіканням голови вдалося змусити Татіану замовкнути. Разом з нею вбили і її батька. Так Татіана стала великомученицею. За старим стилем він відзначається 12 січня і 25 січня - за новим.

Також саме в цей день Єлизаветою Петрівною, імператрицею Росії, був підписаний указ про заснування першого університету в Москві. Він був утворений з двох гімназій і став першим таким в Росії.

Збіг двох подій  визнали не випадковим і святу Тетяну проголосили покровителькою всіх студентів.


Дізнавайтеся більше про свято:



Немає коментарів:

Дописати коментар