04 березня 2015

ТВОРЕЦЬ ГІМНУ УКРАЇНИ


4 березня виповнюється 200 років від дня народження Михайла Михайловича Вербицького - українського композитора, хорового диригента, священика, громадського діяча, автора музики Гімну України "Ще не вмерла Україна".
Михайло Вербицький до кінця свого життя служив двом великим силам нашого духовного життя - молитві і пісні - служив самовіддано, одержимо і повсякчас. (Микола Герета)
Творча спадщина Михайла Вербицького - одне з найцінніших надбань української культури. він належить до яскравих представників національної композиторської школи, що сприяли в ХІХ столітті активному духовному злету українського суспільства.
Ще за життя Вербицький здобув визнання як талановитий музикант, творець улюблених і добре знаних хорів, солоспівів, популярної театральної музики.
Михайло Вербицький був справжнім народним композитором, котрий не лише тонко відчував настрої та мрії громадськості, а й умів своєю музикою збуджувати світлі, піднесені почуття. саме цим пояснюється величезна популярність його творів, і в першу чергу найславетнішого - пісні-хору "Ще не вмерла Україна". Віщі слова Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна" були окрилені музикою Михайла Вербицького. Саме в такому співавторстві гімн і утвердився у свідомості всього українського народу. Ця пісня стала національним та державним Гімном України.
Перше публічне виконання гімну України відбулося 10 березня 1865 року в Перемишлі, під час першого на західноукраїнських землях України Шевченківського концерту.


Дізнайтеся більше про ювіляра:
Вербицький Михайло Михайлович (Вікіпедія)

Немає коментарів:

Дописати коментар